Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a solicitat joi, în plenul Parlamentului European, ca reprezentanții guvernelor naționale să își asume direct răspunderea față de datele trimise către Comisia Europeană cu privire la cheltuirea fondurilor europene, pentru a evita raportările mincinoase ori incomplete din prezent.
Cătălin Ivan, raportor din partea grupului S&D pe raportul anual al Curții Europene de Conturi, consideră că execuția bugetară la nivelul Uniunii Europene nu este și va continua să nu fie bună, cât timp factorii politici din fiecare stat membru refuză să semneze declarațiile naționale de management.
Analizând modul în care s-au cheltuit banii europeni în 2009, eurodeputatul a afirmat:
„Membrii PE sunt aleși prin vot, o dată la cinci ani, prin urmare reprezintă cetățenii europeni, cei care plătesc taxe şi impozite şi care contribuie la bugetul european. Din punctul meu de vedere, și cu siguranță și al oamenilor pe care-i reprezint aici, execuția bugetară nu este una bună dacă nu sunt îndeplinite câteva condiții majore. Este vorba, în primul rând, de declarațiile naționale de management, care nu sunt semnate de factorul politic, prim-ministru sau ministru de finanțe. Astfel, este deschis drumul către raportarea mincinoasă sau incompletă, cât timp nu știm cine răspunde pentru datele trimise către Comisie.”, a declarat Cătălin Ivan.
Acesta își bazează suspiciunea pe cazul guvernului României, care a raportat către Curtea Europeană de Conturi o rată foarte mică de erori în privința fondurilor de coeziune. Cătălin Ivan consideră astfel că lipsa asumării răspunderii politice asupra datelor transmise permite raportări mincinoase din partea unor state membre.
De asemenea, europarlamentarul PSD a cerut renunțarea de către UE la regula de 50/50 a rambursării plăților incorect efectuate și a susținut reformarea Curții Europene de Conturi, astfel încât aceasta să fie mai bine conectată cu celelalte instituții naționale de audit din cele 27 de state membre.
„Regula de 50/50 este una păguboasă pentru cei care plătesc taxele. Pe de o parte cetățenii europeni contribuie la bugetul Uniunii, iar pe de altă parte tot ei sunt cei care plătesc facturile gestionării greșite a fondurilor. Dacă mai luăm în calcul faptul că sunt state membre care întâmpină mari probleme în atragerea fondurilor, putem spune că europenii de bună credință sunt păcăliți, plătind de trei ori pentru același lucru”. Această regulă presupune că 50% din plățile incorect efectuate sau ilegale şi nerecuperate după 4 ani (sau 8 ani în caz de litigii) vor fi automat plătite din bugetul național.
Eurodeputatul PSD, membru în Comisia pentru Bugete a PE, a făcut un apel la cheltuirea mai atentă şi mai înțeleaptă a banilor pe care UE îi are la dispoziție:
“Dacă vrem mai mulți bani la bugetul Uniunii, trebuie să cheltuim mai eficient banii de care dispunem. Ca să cheltuim mai eficient banii pe care-i avem trebuie să ştim exact unde sunt probleme şi cum le putem rezolva.”, a încheiat Cătălin Ivan. (Dorohoinews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro